2008. október 2., csütörtök

Tánc


NAGY JÓZSEF : ENTRACTE/KÖZJÁTÉK

című előadása a Trafóban

A Kelet bölcsessége, ahogyan azt egy ízig-vérig európai művész látja és megfogalmazza. A Kozmosz rejtett összefüggései táncban, színházban és zenében elbeszélve. A Franciaországban élő koreográfus, Nagy József legújabb koreográfiájában ismét Szelevényi Ákos szaxofonos-zeneszerzővel dolgozott együtt, és ezúttal régi vágya teljesült, hiszen a tánc és a zene együtt, egymással kölcsönhatásban alakul minden este.

Nagy József idei, Orléans-ban bemutatott új darabja a taoista és konfucionista vallás egyik alapkövének számító, és az univerzum örök törvényeit leíró Ji King, azaz Változások könyvéből merít ihletet. A koreográfia főként szerkezetében és mondanivalójában támaszkodik a könyv tanításaira. Struktúráját az a szövet adja, amelynek hatvannégy csomópontja a jóslatok alapjául szolgáló hat jin és hat jang vonal összes kombinációja. Nagy József szemében a világ összes eleme, élő és élettelen egyaránt egy-egy csomó a sors szövetén. Minden és mindenki aktív szereplője az univerzumnak, hiszen már puszta létezése – akarva vagy akaratlanul - befolyással van szűkebb és tágabb környezetére, önmaga és mások életére.

2008.10.10 20:00
2008.10.11 20:00
2008.10.12 20:00

Helyszín: Nagyterem

Jegyár: 3000 Ft (diákjegy nincs / Trafó bérlet nem érvényes!)

A Budapesti Őszi Fesztivállal közös program, a Budapesti Francia Intézet támogatásával.

4 megjegyzés:

tilia írta...

Egyetlen előadásukat láttam csak sajnos, de az életem egyik legnagyobb színpadi élménye volt! Kár, hogy erre most vsz. nem fogok eljutni :-(
Sok erőt a (szerencsére időszakos) egyedülléthez! Nagyon együttérzek, mert hétfőtől rám is ez vár egy hónapig :-(((

Melinda írta...

Megértelek. Nekem most kb karácsonyig ilyen időszakaim lesznek.
Melyik előadást láttad?

tilia írta...

Ha jól emlékszem, Éjfél után volt a címe, de jó rég volt, úgyhogy nem vagyok egész biztos benne. Dobkísérettel csinálták, nagyon tetszett az egész. Ez is a Trafóban volt egyébként.

Melinda írta...

igen-igen. Ez is élőzenés előadás, ugyanazok a zenészek majdnem mint az éjfél utánban.
Nagyon jó, pörgős darab, mégis gyönyörű poétikus részekre is jut idő benne.